ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ CHRISTOPHE DETTINGER (GR)

O Christophe Dettinger, ο τσιγγάνος μποξέρ* από το Massy (κωμόπολη στα Ν.Α. του Παρισιού), ταυτοποιήθηκε από διάφορα βίντεο στη διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων που έγινε στο Παρίσι στις 5 Ιανουαρίου 2019, την ώρα που αντιμετώπιζε με τις γροθιές του-αποτελεσματικά απ’ότι φαίνεται- τις δυνάμεις καταστολής(CRS). Παραδόθηκε ο ίδιος, δυό μέρες μετά, και τελικά καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλακή (12 μήνες σε καθεστώς ημι-ελευθερίας και 18 μήνες με αναστολή).

*Πρωταθλητής Γαλλίας στην κατηγορία ημι- βαρέων, 2007.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=649toUuqz7Y

Ακούστηκαν διάφορα για το τι πρεσβεύει ο Ντετανζέ, ότι π.χ. είναι συμπαθών της Marion Maréchal-Le Pen  λόγω κάποιων ψηφιακών “like”, από την άλλη ο Μακρόν είπε ότι ο μποξέρ συμβουλεύτηκε δικηγόρο της άκρας αριστεράς, εν τω μεταξύ ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι ούτε της άκρας αριστεράς ούτε της άκρας δεξιάς, κι ότι είναι μόνο υπέρ των “κίτρινων γιλέκων”.

Μεταξύ διαφόρων δηλώσεων συμπαράστασης στον μποξέρ (για την στήριξη του συγκεντρώθηκε και ένα σεβαστό ποσό), στο βίντεο που ακολουθεί, ένας νεαρός τσιγγάνος εκφράζει με τον τρόπο του την συμπάθειά του στον Ντετανζέ και τους διαδηλωτές και την αγανάκτησή του -με απειλές- για τους μπάτσους και την κυβέρνηση (στο πρόσωπο του Καστανέρ, υπουργού εσωτερικών):

« Καστανέρ, εδώ, σου μιλάν οι άνθρωποι του ταξιδιού. Θα πάρεις πολλά μηνύματα, από τσιγγάνους και ανθρώπους του ταξιδιού. Γιατί όλοι, τούτη την ώρα, τα κουβεντιάζουμε μεταξύ μας. Βλέπεις,το θέμα είναι ότι κι εμείς είμαστε “κίτρινα γιλέκα”. Αλλά μέχρι τώρα δεν πολυφαινόμασταν. Είμασταν και δεν είμασταν. Η αλήθεια είναι ότι ο πασιφισμός δεν είναι και τόσο για μας.Το να κάνουμε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πολύ δύσκολο για μας, δεν το μπορούμε. Δεν ξέρουμε να το κάνουμε. Παντού, όπου πάμε σε διαδήλωση, γίνεται ζημιά. Έτσι είναι με μας. Γίνεται ζημιά. Είναι πολλοί αυτοί που “τα παίρνουν”. Τώρα, για τον τσιγγάνο που έβαλες στην φυλακή. Αυτόν που σας έριξε μερικές ψιλές. Όμως βαρέθηκε, όπως κι εμείς. Ψεκάζεις, εσύ και τα CRS σου, ψεκάζεις τους γέρους και τις γριές που διαδηλώνουν για τις συντάξεις τους. Με τις χειροβομβίδες σου, ξεριζώνεις χέρια, με τη μία! Με τις σφαίρες από καουτσούκ, βγάζεις μάτια …εδώ που φτάσαμε, γιατί όχι; Αλλά τώρα, θα σου πω κάτι: τελείωσε αυτή η ιστορία. Την Παρασκευή, το παλικαράκι, ο τσιγγάνος από το Massy που έπιασες, αν δεν είναι έξω την Παρασκευή, το Σάββατο θα έχεις να κάνεις μ’εμάς. Και τότε θα χτυπηθούμε, για να τελειώνουμε! Και τότε θα δεις αγόρι μου, το παιχνίδι θ’ανάψει. Γιατί εμείς δεν θα έρθουμε για οχτώ βδομάδες να τρώμε τζάμπα ξύλο. Το Σάββατο θα έχεις να κάνεις μαζί μας, ειδικά τα CRS και τους αστυνομικούς σου, θα τους γυρέψουμε στα ίσα, και μετά θα γυρέψουμε κι εσένα! »

https://www.youtube.com/watch?v=EV4mhhHHLhg&fbclid=IwAR2oFuuKmohY7A8MXfb2B__uJHXmYHiKkNDi-8CBwK0YB4mvdkcE-aTrY8o